In de rubriek “5-OUT” vuren wij geregeld 5 vragen af op onze ZD’ers.

Ondanks de Covid-periode slaagden wij er toch in om iemand te strikken voor deze topic.
Neem een koffie, leun achterover en lees het interview met Nick Lepla.

Dag Nick, dit seizoen ben je als coach niet op het veld te bespeuren. Hoe beleef je deze corona-periode in jouw sabbatjaar?

Ik heb er bewust zelf voor gekozen om dit seizoen geen ploeg te coachen.
Door onder andere te blijven arbitreren blijf ik actief binnen het basketwereldje en steek ik links en rechts wat op van andere coaches hun coach- en spelwijze.
Ook in het volgen van een trainerscursus kruipt er heel wat tijd tegenwoordig.

Denk je dat deze periode een impact heeft op de jeugdwerking van onze club en bij benadering bij de jeugdwerking van andere clubs?

Absoluut! Door de huidige omstandigheden kunnen er heel wat minder trainingen doorgaan dan tijdens een normaal seizoen. Zeker bij de jongere leeftijden vind ik trainingen veel belangrijker dan het spelen van wedstrijden.

Er is minder tijd om onder de begeleiding van coaches hard te werken aan belangrijke FUNdamentals als shooting, passing, dribbling en footwork. Het correct aanleren en bijsturen van deze fundamentals is heel belangrijk in de opleiding van een jeugdspeler. Aan de jeugdspeler om deze te blijven herhalen tot ze een gewoonte worden en ook te onderhouden zodat ze tijdens een wedstrijd op volle snelheid én correct kunnen uitgevoerd worden.

Ik denk dat elke andere club die jeugdopleiding hoog in het vaandel draagt hier mee akkoord is.

Je had al heel wat jeugdspelers onder jouw vleugels, sommigen hiervan spelen op hoog niveau. Is er een verschil in kwaliteit bij de spelers van vroeger en nu?

Ik ben vooral blij dat iedereen zich kan ontwikkelen op zijn of haar niveau zowel binnen als buiten de club. Als spelers en speelsters de kans krijgen om op een hoger niveau buiten de club te gaan spelen en dit ook aankunnen, dan kan je als club en coachingstaff enkel maar tevreden zijn van het geleverde werk. Dit zegt heel veel over de jeugdopleiding binnen de club!

Wat zijn jouw mooiste momenten met de jeugd in onze club?

Zonder enige uitzondering maakte ik met elke ploeg die ik coachte mooie momenten mee!
De boodschap voor elk team, elke speler en elke speelster in het begin van een seizoen was en is nog steeds: keihard gedisciplineerd werken.

Als ik dan toch 2 momenten moet uitkiezen, ga ik voor het seizoen 2012-2013 waarin we met de U14 van toen nog Zwevegem de Beker van West-Vlaanderen wonnen en kampioen van Vlaanderen speelden met een team volledig eigen opgeleide spelers.

Na de fusie kies ik voor het seizoen 2014-2015 waarin we na een heel intens seizoen ongeslagen kampioen speelden met de U14 in de A-reeks.

Heb je nog tips voor de huidige youngsters?

Volgende quotes zeggen voor mij alles:

“Hard work beats talent when talent doesn’t work hard!”

“Get the fundamentals down and the level of everything you do will rise.”

"Ik ben blij dat iedereen binnen onze club zich kan ontwikkelen op zijn of haar niveau"
- Nick Lepla -