Eerst vooral willen we starten met het bedanken van alle mensen die meegeholpen hebben op beide sites. Een DIKKE dankjewel is wel degelijk aan de orde.

We mogen terug spreken over een geslaagde editie 2017. Tijdens deze editie namen we deel met volgende ploegen : U10 – U12B – U12A – MU17 en WU19.

Onze allerkleinsten (U10) hebben zich verdienstelijk geweerd op het veld en zich geamuseerd. De U10 eindigde 9.

De U12B onder begeleiding van Joost hebben een mooi parcour afgelegd en eindigden mooi op een derde plaats na winst tegen de sterke meisjes van Kortrijk. Dikke proficiat aan de spelers.

De U12A speelde het tornooi over 2 dagen. De eerste dag hadden ze drie wedstrijden, de eerste wedstrijd, tegen Sint Katelijne Waver, begon gelijk opgaand doch na 5 minuten werd het duidelijk dat onze jongens toch een stukje steker waren en zo werd de wedstrijd gewonnen met 14-30 (jawel we waren officieel bezoeker in Deerlijk). De tweede wedstrijd tegen Oostende wisten we dat het moeilijk ging worden, in de competitie hadden we al eens serieus verloren, maar we namen een heel goede start waardoor we 8-0 voor komen. Met strakke defence en mooi aanvallend spel konden we de jongens en meisje van Oostende verder afhouden tot aan de rust. Na de rust happerde er iets bij ons waardoor de tegenstander kon terug komen in het 3de quarter met een 12-12 stand (alles opnieuw te doen). In het laatste quarter konden we net de rust niet voldoende bewaren waardoor we nipt verloren met 14-18. De derde wedstrijd was tegen terug een bekende uit de competitie namelijk Oostkamp. Deze wedstrijd konden we terug vlot winnen met 30-7. Hierdoor werden we 2de in onze poule en stond op de tweede dag Antwerp Giants op het programma. De wedstrijd begon nochtans om 12u maar we waren echt niet wakker, of waren we onder de indruk van ‘ANTWERP GIANTS’ we kregen een 0-9 aan de broek (jawel we scoorden niet in het eerste quarter). Nadien waren we wel bij de les en peuzelden we aan de achterstand. De twee volgende quarters waren voor ons en ook het laatste quarter was voor ons doch we stranden op 2 puntjes van winst. 17-19 was de eindstand. De laatste wedstrijd van de het tornooi was voor de 7 of de 8 plaats tegen Mont Sur Marchienne. Beide ploegen kwamen moeilijk tot scoren in deze wedstrijd. Wij konden toch een kleine voorsprong nemen in het eerste quarter. In het tweede quarter zette de tegenstander de situatie recht zodat er een kleine achterstand was aan de rust. In het derde quarter waren we terug bij de les en namen we een mooi voorsprong van 5 punten. Ja de 7de plaats was binnen dachten we maar in het laatste quarter kwam de vermoeidheid van een tornooi naar boven en moesten we  toch terug nipt de duimen leggen met 18-22 als eindstand. De jongens hebben een mooi tornooi achter de rug met een achtste plaats als resultaat doch een 4de plaats had evengoed gekund. Dikke proficiat aan de spelers en coach. Keep up the good work.

Voor de U17 laat ik het woord aan coach Henk, hierbij zijn verslag :  De voorbije drie dagen nam een selectie van onze 2de jaars U16A en 1ste jaars U18A deel aan het internationale X-mas Tournament.

Hexia ZwevegemDeerlijk – Limburg United: 34-75 (15-41)

Op de eerste dag mochten we het tornooi openen en kregen we met Limburg United meteen een klepper van formaat voorgeschoteld.  Waar de spelers in de eerste 2 quarters nog een beetje moesten zoeken naar elkaar, liep het in de tweede helft toch al een stuk vlotter. Quarter 3 konden we zelfs winnend afsluiten (15-14). Het vierde quarter was er eentje voor de statistieken… 🙂

Hexia ZwevegemDeerlijk – Almonte Eindhoven (NL): 66-38 (35-17)

Voor de tweede wedstrijd van dag 1 mochten we aantreden tegen een gestalterijk Eindhoven. Na een gelijkopgaande start konden onze jongens toch een beetje uitlopen tegen het einde van Q1 (17-12). Door de strakke defense in Q2 kwamen onze noorderburen moeilijk tot scoren en aanvallend ging de gashendel helemaal open met een logische 35-17 stand aan de rust. Zelfde scenario na de rust.  ZwevegemDeerlijk bleef scoren en gaf in verdediging weinig weg. Van 57-27 na Q3 naar 66-38 eindstand.

Falco Gent – Hexia ZwevegemDeerlijk: 49-77 (25-40)

Net als dag 1 mochten we ook op dag 2 weer openen en ditmaal tegen Falco Gent. We begonnen met iets teveel “respect” aan deze wedstrijd waardoor Falco al te makkelijk de bovenhand kon nemen. De snelheid van uitvoering en organisatie in ons spel was goed, maar de povere afwerking zorgde ervoor dat ZwevegemDeerlijk nooit een vuist kon maken in deze wedstrijd. Geen idee of het lag het aan het vroege uur of aan iets anders, maar het aantal opgelegde kansen die gemist werden (ZEKER 30p aan OPEN lay- ups !!!! ) konden hier wel een ander wedstrijdresultaat gebracht hebben.  Q-standen: (12-19) – (13-21) – (12-25) – (12-12)

Hexia ZwevegemDeerlijk – Den Bosch (NL): 57-51 (30-22)

Na het verlies tegen Falco moesten we deze wedstrijd winnen, wilden we spelen voor plaats 13 of 14. Deze wedstrijd ging gelijklopend op tegen opnieuw een gestalterijke ploeg. Pas op het einde van het 2de quarter konden onze  jongens een klein kloofje slaan. Balbezit, ball movement, en ECHT knappe acties zorgden ervoor dat we onze tegenstander in foutenlast brachten.  Daarbij nog een goeie verdediging die ervoor zorgde dat deze voorsprong tot maximaal 14 punten werd vergroot in Q3. In Q4 starten we veel te slordig en kiezen we ervoor om veel te snel te willen scoren. Dit resulteert in vele missers waardoor onze tegenstanders, door hun gestalte, het voordeel uit de defensieve rebound kunnen halen en terugkomen tot op 4 punten. Na een time out werd de organisatie terug op punt gezet en konden onze U17 opnieuw uitlopen tot 10 punten en kwam de overwinning niet meer in gevaar.

Meyrin Basket (CH) – Hexia ZwevegemDeerlijk: 39-63 (22-31)

Met plaats 13 als inzet, mochten we aantreden tegen een Zwitserse ploeg. Voor deze wedstrijd waren zelfs 3 scheidsrechters van de partij !  Omdat onze tegenstander niet op tijd in de zaal was geraakt, startte de wedstrijd iets later. Blijkbaar hadden de Zwitsers toch voldoende kunnen opwarmen en bleven deze aanklampen in de eerste helft van Q1. Condensproblemen zorgden ervoor dat het spel heel veel stil lag, waardoor de snelheid uit de wedstrijd werd gehaald en onze tegenstanders veel te veel konden recupereren. Toch kon Q1 afgesloten worden met een 8-12 voorsprong. Zelfde spelbeeld in het begin van Q2. Te veel stilstand en er wordt maar met mondjesmaat gescoord tot de Zwitsers beslissen om een 2-3 zone te gaan spelen. Enkele bommen vlogen hen rond te oren en daar bovenop onderscheppen we enkele ballen waarop we mogen rusten met een 22-31 ruststand. Na de rust trekken gaan we door op dit elan en doen we, zowel inside als outside, hun ondertussen naar 3-2 aangepaste zone heel veel pijn. 30-49 na 24’ spelen. In Q4 nam de frustratie de overhand bij onze tegenstander en kwam van basketbal niet veel meer in huis.  Een overbodige 4de periode dus met een laatste mooie aanval waarbij we het tornooi afronden met een 3-punter op de buzzer van een dikke 2 meter achter de lijn.

Tenslotte hebben we onze WU19 meisjes die de organisatie uit de nood hielpen door deel te nemen. De vele afzeggingen in deze categorie zorgde ervoor dat onze club de meisjes liet spelen. Op voorhand wisten we dat we hier niet veel konden rapen, wetende dat er zelf U16 speelsters waren die meededen. Toch een dikke proficiat aan de meisjes voor hun inzet en hopelijk hebben jullie toch plezier gehad want basket blijft een mooi spelletje.

Op naar een volgende editie.